Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhost/artvenus.pl/includes/menu.inc).

Formy do tarty

  • Posted on: 19 October 2020
  • By: addmean
Tarta to wyborny typ wypieku rodem z Francji, który błyskawicznie uzyskał popularność na całym świecie. Podstawą jej powodzenia jest tradycyjny spód z brzegami z kruchego ciasta albo z standardowego ciasta francuskiego (rzadziej piecze się tarty z ciasta półkruchego).

Formy do tarty
Source: garneczki.pl
Standardowa forma do tarty musi być okrągła i niska, zakończona typowymi, lekko karbowanymi krawędziami. Tarta to ciasto, które ma wprost nieograniczone możliwości wyboru dodatków. Występuje zarówno w wariantach słodkich, jak i wytrawnych. Jednym z najpopularniejszych typów tarty przyrządzanej na słodko pozostaje kultowa już tarta Tatin (odwrócone ciasto z jabłkami, podawane obowiązkowo na ciepło, bardzo często z dodatkiem bitej śmietany), tarta czekoladowa, malinowa albo cytrynowa. W wersji na słono na ogół zajadamy się tartą z kurczakiem, z łososiem, tartą serową lub szpinakową. Zależnie od sezonu sporym sukcesem cieszą się tarty z rozmaitych owoców i  warzyw sezonowych.

Gwarancją wyśmienitego wypieku jest odpowiednio dobrana forma na tartę. Na rynku osiągalnych jest mnóstwo form do pieczenia, wytworzonych z rozmaitych materiałów. W podstawowym wyposażeniu kuchennym z pewnością przyda się forma z blachy ocynowanej lub forma z blachy stalowej. Pożytecznym rozwiązaniem jest użycie przez wytwórców nieprzywieralnych powłok wewnętrznych – na przykład teflonowych bądź xylanowych. Te oferuje np. często wybierana przez piekących włoska marka Guardini. Nieprzywieralność form jest o tyle istotna, że kruchutkie ciasto tarty nie potrzebuje zastosowania papieru do pieczenia ani natłuszczania formy. Formy do tarty (inspiracje zobaczysz tutaj: na stronie garneczki.pl) muszą, zatem zapobiegać ewentualnemu przypalaniu ciasta i być łatwe w zachowaniu schludności.

Bardzo dużą sławą cieszą się również formy wykonane z silikonu bądź formy ceramiczne. Forma silikonowa do tarty, dzięki swojej giętkości i elastyczności, zapewnia niezwykle wygodne wykładanie gotowego ciasta na talerz czy paterę. Formy silikonowe można zwinąć albo złożyć, co jest kolejnym walorem zwłaszcza w niewielkich kuchniach. Natomiast forma ceramiczna do tarty lub szklane naczynie żaroodporne do tarty nierzadko mogą być również stosowane, jako naczynie do zapiekania o odmiennym użyciu, dzięki czemu nasz zakup będzie jeszcze bardziej wielozadaniowy. Bogatą i różnorodną propozycję form do tarty oferuje sklep internetowy .

Ujmującym urozmaiceniem naszych eksperymentów z wypiekiem tart mogą być mini-tarty, przeznaczone dla jednej osoby. Do ich przyrządzenia niezbędne nam będą małe foremki do tarty. Na podstawie jednego ciasta kruchego pozwolą one upichcenia indywidualnych tart z ukochanymi dodatkami dla każdego. Niewielkie tarty na słodko będą wyglądać niesłychanie apetycznie przyozdobione cukrowymi bądź czekoladowymi posypkami, puchowymi kremami lub barwnymi polewami.


Author: 5tka PR & Marketing Szeptany