Jak wyglądało w przeszłości trzymanie żywności w niskich temperaturach, aktualnie używane urządzenia chłodnicze
Już w dawnych latach ludzie w pewnym zakresie umieli wykorzystywać lód i śnieg do ochładzania różnych rzeczy. Przechowywane w jaskiniach bryły śniegu lub logu dawały możliwość tego, aby przed dłuższy czas zachowywać odpowiednio niską temperaturę. Innymi sposobami na przechowywanie lodu były doły obłożone słomą, ten sposób z kolei preferowali mieszkańcy Rzymu.

Źródło: http://www.flickr.com
Przed wiekami powstawać również zaczęły pierwsze odmiany lodówek. Tak naprawdę to w Egipcie i Indiach zaczęto wykorzystywać porowate naczynia, w jakich efekt chłodzenia uzyskiwano przez odparowanie z nich wody. W XIX wieku chłodnictwo zaczęło się rozwijać w szybkim tempie, między innymi dlatego, że został odkryty wpływ temperatury na rozwój mikroorganizmów i grzybów. (Ocieplanie poddaszy pianką) Urządzenia chłodzące wykorzystywać też zaczęto do konserwowania i utrwalania jedzenia. Obecnie używa się do tego wiele najróżniejszych urządzeń, wśród jakich niektóre potrafią wytworzyć temperaturę nawet do minus dwieście siedemdziesięciu stopni.

Źródło: http://www.flickr.com
Po chłodnicze urządzenia sięgają najróżniejsze gałęzie przemysłu. Chyba największym odbiorcą takiego urządzeń jest przemysł spożywczy, ponieważ dzięki ich zastosowaniu da się przechowywać dowolną żywność przez określony czas. W praktyce najczęściej chłodnicze urządzenia dzieli się na chłodziarki i zamrażarki. Chłodziarki posiadają możliwość ustawienia temperatury między zerem a kilkoma stopniami, dzięki czemu żywność nie jest zamrożona, a równocześnie dzięki niskiej temperaturze nie będzie się psuła. Z kolei zamrażarki posiadają możliwość osiągnięcia temperatury nawet do minus kilkudziesięciu stopni, tym sposobem pozwalając na przechowywanie żywności w stanie głębokiego zamrożenia. Wiele firm decyduje się także na wykonanie dużych chłodni w różnych budynkach, będą to na przykład różnego rodzaju firmy zajmującą się dystrybucją lub [gopro hero 8 black] produkcją różnej żywności. Przy tego typu obiektach ważne są dobre izolacje instalacji chłodniczych i właściwe wykonanie budynku, dzięki temu cały obiekt posiadał będzie odpowiednią wydajność energetyczną.