Metoda na dobrą kawunię

Jeżeli ten tekst jest dla Ciebie ekscytujący, sprawdź źródło a znajdziesz w tamtym miejscu podobne informacje. One także z pewnością okażą się dla Ciebie interesujące.
I w tutaj mamy pierwszą trudność. Kupować kawę w specjalistycznym sklepie czy w pobliskim markecie?
Odpowiedź nie jest prosta, gdyż kawa wyprzedawana w sklepie często jest dobrej jakości i jest dobra, niemniej jednak kawa kupiona w specjalistycznym sklepie może nam oferować wrażenia na jakie nie możemy liczyć kupując paczkowaną kawę. Z jakiego powodu? W takim specjalistycznym sklepie mamy o wiele większy wybór, to my decydujemy o tym jak silnie wypalane ziarenka kupimy i – co kluczowe – przed zakupem zdołamy produkt powąchać, co pozwoli nam ocenić, czy napar będzie nam smakować.
Rzecz jasna surowiec jest bardzo ważny, lecz tak samo istotne jest to, w jaki sposób będziemy kawę przygotowywać, czy będzie to popularna za czasów naszych rodziców kawa plujka, czy może będzie to kawunia z ekspresu ciśnieniowego. Do obydwu tych wariantów kawy trzeba nieco odmiennie zmielonego ziarna. Najlepsza kawunia to taka z ekspresu ciśnieniowego, jednak nie wszystkich nas stać na nabycie takiego sprzętu (albo po prostu nie posiadamy dostatecznie dużo miejsca w kuchni). Istnieje fortel – włoska kawiarka, urządzenie złożone z pojemniczka na wodę i kawę i dzbaneczka z sitkiem przez które przepływa esencja kawy – .
