Wok – co warto o nim wiedzieć

Kuchnia stanowi najważniejszy element prawie każdego domu. Jest miejscem przyrządzania potraw, a także na ogół odgrywa rolę przytulnego miejsca spotkań.
Rodzaje woków
W Polsce wok to w dalszym ciągu innowacyjne urządzenie. Tymczasem w wśród Azjatów jest on głównym naczyniem do przyrządzania posiłków. Wyglądem przypomina patelnię, choć różni się od niej zaokrąglonym kształtem i dużo większą szybkością gotowania. Spotkać można kilkaparę rodzajów tych naczyń uznając jako kryterium sposób ich wykonania. Są to: woki żelazne, woki żeliwne, woki ze stali węglowej, woki emaliowane i woki z powłoką nieprzywierającą.
Jak najlepiej gotować w woku
Z reguły używaną metodą gotowania w woku jest smażenie i mieszanie na bardzo rozgrzanym oleju. Ta metoda, zwana stir-frying powoduje, że składniki których używa się do gotowania potrawy nie pozbywają się elementów odżywczych. Dzieje się tak, jako, że wrzący olej oddziałuje na składnik od zewnątrz, rozgrzewając tylko wnętrze. Warte uwagi jest, aby skład woka wiele razy mieszać. Pozwoli to uniknąć przylegania dania do naczynia. Nie należy też zapominać, aby od razu wrzucać składniki, które trudniej ulegają wpływowi temperatury. Drugą, praktykowaną metodą gotowania w woku jest deep-fry, czyli przygotowywanie na dużej ilości oleju.
Wok żeliwny przyjął się w Polsce
Woki w Chinach wykonywane są głównie z żelaza. U nas natomiast bardzo dużym powodzeniem cieszą się woki żeliwne. Ten rodzaj naczynia jest polecany ze względu na tworzywo, z którego jest wykonany. Wok żeliwny nie tylko szybko się rozgrzewa i bardzo długo utrzymuje ciepło, ale także zapobiega przywieraniu potraw.
Grunt to rozeznanie
Niezależnie od tego jaki rodzaj woku będzie służył w naszej kuchni, dokonując jego zakupu trzeba się starannie rozeznać w gatunku materiału, z którego został wykonany. Obecnie wiele jest podróbek oryginału, które niczym nie różnią się od zwykłej, dobrze nam znanej patelni.